Technika vylievania sa na
Slovensko dostala
pravdepodobne s
kolonizáciou pastierov
prichádajúcich z
juhovýchodnej Európy v
16. storočí. Vyskytuje sa aj
na Ukrajine, v Poľsku,
Rumunsku i Maďarsku. U
nás ju od pastierov
prevzalo domáce
obyvateľstvo, ktoré ju
uplatnilo na širšej škále
predmetov, než na akej sa
pôvodne vyskytovala: z
palíc a nožov prešla aj na
praslice, biče a gajdy.
 
P028
P027
P026
P025
P024
P023
 
P022
P021
P020
P019
P018
P017
P016
Bojnice
P015
Bojnice
P014
Brezany
P013
Brezany
P012
Brezany
P011
Detva
P010
Handlova
P009
Kysuce
P008
Lovinobana
P007
Malinová
P006
Orava
P005
Žiar nad hronom
P004
Martin
P003
Martin-Turiec
P002
Turiec
P001
Valaská Belá
 
Pastierské (bačovské) nože
Pastierske nože.
Ich výskyt na Slovensku sa spojuje väčšinou s pastierskou kultúrou, táto zasahovala prakticky všetky hornaté regióny Slovenska.Môžeme povedať, že sa jedná o Slovenský národný nôž. Pôvodné čepele nožov sa robili zo zlámaných nožov, tiež sa používal materiál zo zlámaných kôs. Kovali sa z dobrých a i menej kvalitných materiálov u dedinských kováčov. Novodobé čepielky robím z kvalitných nožiarskych nerezov, uhlíkových ocelí a i damašku, tieto sú spracovávané kovaním čiže tradičným spôsobom. Rúčky nožov sa vyrábali z ovocných drevín – hruškové, slivkové, čerešňové a tiež z orecha. Ale sú známe aj rúčky urobené zo smrekovej halúzky. Sú tiež zdokumentované nože z parožia, či plátkov kravskej rohoviny. Rúčky sú zdobené vylievaným dekorom ktorý má aj spevňujúcu funkciu. Až 400 ročné známe originály sú vylievané olovom,a le dnes sa už používa kvalitná 87 – 95 % zliatina cínu. Výzdoba sa vyrezáva do hlbky 2 – 3 mm do rúčky, a takto vyrezaná krajka sa vyplní tekutým cínom.  Jednotlivé varianty sú z roznych regionov.
 
kontaktne informacie
nozaradene do skupin
polovnicke,finske nože
vylievané nože
Index
Milan Látka